Lliures o vassalls? El dilema digital

Aina Fernàndez i Aragonès

¿Quins son els avantatges i els perills d’internet? ¿Què amaga el nou entorn digital i com podem ser-hi ciutadans lliures, en lloc de vassalls? Aquest assaig dels autors Aina Fernández i Albert Garcia proposen ajudar-nos a comprendre aquest món, canviant i complex, on tecnologia i digitalització són protagonistes d’un històric punt d’inflexió que afecta a tots els àmbits. Parlem d’menaces reals i enormes però també d’oportunitats: el nou escenari modifica l’economia i les empreses; genera amenaces com la inseguretat o la manca de privacitat; obre el debat sobre el futur de les ciutats o l’evolució de l’espècie; o que planteja canvis en el model educatiu o energètic, per caducats i insostenibles.

Sense oblidar-se dels conceptes més bàsics per tal de donar una visió general i global d’aquest important canvi social, el llibre tracta temes com el de la col·laboració, pràctica que internet i la digitalització propicien més que mai i que permeten ara compartir coneixement o qualsevol actiu, inclosa la feina. Alhora, la fabricació digital impulsada pel moviment maker pot introduir canvis importants en la manera de produir objectes i organitzar la feina, entre molts altres. Per aquest motiu, cal empoderar tecnològicament a les persones, per prendre decisions conscients i poder aprofitar la part positiva que promet el món digital, atenuant-ne els riscos i construir el món que volem.

Els autors:

Aina_Fernandez. Autora de Lliures o vassalls, sobre els avantatges i perills d'internetAina Fernàndez i Aragonès @ainafer

És doctora en Comunicació Digital i professora universitària al Tecno Cam pus-UPF. Va ser directora de Xnergic.org, un moviment creat per despertar vocacions tecnològiques en els joves a través de la robòtica i els videojocs. També va desenvolupar el seu fablab. Actualment és co-fundadora i directora de Somkers, una iniciativa d’empoderament tecnològic que pretén ensenyar conceptes de programació i tecnologia, a través del learning by doing, per a què els ciutadans deixem de ser subjectes passius i consumidors, i passem a convertir-nos en subjectes productors i autònoms.

Albert Garcia. Autora de Lliures o vassalls, sobre els avantatges i perills d'internetAlbert Garcia Pujades @qtorb

Té més de 20 anys d’experiència professional en l’entorn digital i del marketing. Va viure els inicis d’internet a Intercom on va ser director de marke ting. Després va fundar ó dirigir nombrosos projectes digitals: eresMas, Ogi lvyInteractive o Niko de mo (Cálico Electrónico) entre d’altres. Des del 2005 és un dels promotors inicials, coordinador acadèmic i professor del Màster Marketing Directe i Digital de la UPF-BSM. És co-fundador de Foxize (www.foxize. com) i actualment n’és el director general. També és conseller de Mind The Byte i mentor de diverses startups, així com co-fundador de Somkers.

Llibre també disponible en castellà: ¿Libres o vasallos? El dilema digital