Autonomies, federalisme i autodeterminació

Jordi Solé Tura

Nacionalidades y nacionalismos

Autonomies, federalisme i autodeterminació, l’edició en català del llibre Nacionalidades y nacionalismos. Autonomías, federalismo, autodeterminación de Jordi Solé Tura

Autonomies, federalisme i autodeterminació és un llibre escrit per Jordi Solé Tura ara fa trenta-cinc anys. Però, tot i haver-lo escrit fa més de tres dècades, sembla haver estat escrit ahir. Sorprenentment, l’anàlisi que fa Solé Tura de la qüestió territorial es correspon exactament al que passa avui amb Catalunya.

Per a Solé Tura, Espanya és una nació de nacions. Però el destacat polític refusa el dret d’autodeterminació, quelcom que no creu aplicable a països consolidats i democràtics. Així, fa responsables a les esquerres de no haver sabut defensar l’encaix d’aquestes nacions en un projecte comú. La seva proposta, doncs, és el federalisme.

S’estigui o no d’acord amb aquests plantejaments i premisses, resulta d’un gran interès conèixer els arguments d’un dels pares de la Constitució. Editat en català i castellà, val la pena llegir qualsevol de les dues edicions. (En castellà el llibre porta per títol Nacionalidades y nacionalismos).

La seva conclusió era que els nacionalismes condueixen a un carreró sense sortida, perquè impliquen una sistemàtica i permanent posada en qüestió del model polític de la Constitució, sense aportar cap alternativa millor i més constructiva. Per això –proposava– que només les esquerres (en plural) podien desenvolupar aquell model de la forma més progressiva possible. És a dir, en la forma d’un Estat federal. Però la seva conclusió era, també, que ja llavors les esquerres estaven molt dividides, a la defensiva i massa condicionades per l’Estat heretat del franquisme per poder plantejar les coses amb la necessària claredat.

– MARC CARRILLO (Fragments del Prefaci d’aquest llibre)

Qué dice la prensa:
  • Jordi Solé Tura, el hombre que vio venir el tsunami. El Periódico. (01/12/19)
  • Joaquim Sempere y Las cenizas de Prometeo. Periodistas. (12/05/2019)
  • Solé Tura y el derecho a decidir. El País. (14/10/2014)